Info

DIK Dialog

DIK:s podd DIK Dialog tar upp aktuella frågor inom fackföreningsvärlden och djupdyker i ämnen som berör våra medlemmar inom kultur, kommunikation och kreativ sektor. God lyssning!
RSS Feed
DIK Dialog
2024
April
March


2023
November
October
April
March
February
January


2022
November
October
September
August
June


2018
December
November
October
September
April
March
February


2017
December
November
October
September
June
May
April
March
February


2016
December
November
October
September


All Episodes
Archives
Now displaying: 2022
Nov 23, 2022

Ett samtal om reallöner, avtalsrörelsen 2023 och hur DIK:s lönepolitik ser ut framöver.

 

Tamim Alameddine, förbundssekreterare på fackförbundet DIK möter Irene Wennemo, generaldirektör på Medlingsinstitutet och Magnus Berg, förhandlingschef på DIK. De djupdyker och samtalar om avtalsrörelsen 2023. Är det så att vi går vi in i en svår och tuff avtalsrörelse och vad innebär det i så fall för den svenska lönebildningen? Vad innebär industrimärket och hur kommer ”märket” att kunna tillämpas vid hög inflation? Och hur kan kompensationskraven användas av facket? Detta kan såklart påverka arbetsmarknadens parter som kanske behöver agera på ett nytt sätt i en ny tid.

Nov 14, 2022

Ett samtal om arkivarieyrket och hur det utvecklats under de senaste decennierna.  Podden gästas av eminenta Amanda Vesterlund och Maud Almström Blom. Maud är en del av DIK:s styrelse och även förste arkivarie på Riksarkivet, Amanda Vesterlund är ny generalsekreterare på Arkivförbundet.

Samtalet belyser skillnaden mellan offentliga och privata arkiv, livslångt lärande och kompetensutveckling samt hur arkivarierollen har förändrats och vad behöver arkiven framöver för att bli bra och välfungerande arbetsplatser.
 
Men framförallt vill vi med samtalet hylla arkivarierna och det viktiga arbete de gör varje dag med att ge oss möjlighet att kunna återuppleva historien.
 

Oct 11, 2022

Anna Troberg möter Expos Daniel Poohl i ett samtal kring hur kulturpolitiken kommer att kunna påverkas av valet framöver, såhär en månad efter valdagen. Hur berörs DIK:s medlemsgruppers vardag av en möjlig ny syn på kulturen och armlängds avstånd i rikspolitiken såväl som kommunpolitiken?

Hur påverkar valresultatet den utomparlamentariska extremhögern? Finns det verktyg för att hantera den oro för samhällsutvecklingen och den fria kulturen som vi kan se att många medlemmar uttrycker efter SD:s oväntat stora framgångar? Vad kan DIK göra?

Samtalet hålls av DIK:s projektledare Agnes Kullenmark.
Sep 25, 2022

I detta poddsamtal berättar bibliotekarien Maria Tunek och bibliotekschefen Lisa Johansson Schouenke på Årets bibliotek om vad de tror lett fram till att biblioteket har den roll i lokalsamhället som det har. Anna Troberg, förbundsordförande i DIK och juryordförande i årets bibliotek, leder samtalet. 

Vad leder till att ett bibliotek får hängivna besökare och når ut till nya grupper? Och hur jobbar man egentligen med inkludering? Hultsfreds bibliotek berättar om personalinkludering och om hur personal tillsammans känner sig starkare och modigare i att prova nya saker och hålla kvar projekten tills de fungerar.

Aug 1, 2022

Ett samtal mellan författaren Mian Lodalen och DIK:s förbundsordförande Anna Troberg om hur vi kan hitta viktiga berättelser i arkiven. Mian berättar om bakgrunden till sina böcker och hur historien för hbtqi personer kan levandegöras. 

Samtalet kretsar kring Mian Lodalens bokserie och hur hon arbetade med böckerna. Samt hur hbtqi-historien har sett ut och hur man kan hitta berättelser om hbtqi-personer i arkivens gömmor. Mian Lodalen berättar hur hon har använt arkiven och hur viktiga dessa arkiverade skatter kan vara för att levandegöra historien för dagens hbtqi-personer. Anna Troberg och Mian Lodalen diskuterar vilka svårigheter ser vi idag? och vad finns i framtiden. Ämnen som såklart tas upp i årets Pride i såväl Pride month och Pride Sthlm.

Jun 29, 2022

Hur kommer det stundande valet påverka kulturpolitiken? Är den fria kulturen hotad? Nu har du chansen att lyssna på en av de mest angelägna valanalyserna för DIK-medlemmar!

 

I ett poddsamtal mellan DIK:s förbundsordförande och journalisten och författaren Mats Wingborg diskuteras framtiden för kulturpolitiken utifrån höstens potentiella valutgångar. Samtalet tar avstamp i DIK:s kulturpolitiska granskning Vart är kulturpolitiken, arkiven, biblioteken och museerna på väg? och Wingborgs bok Blåbrunt Sverige: så påverkas du om högern vinner nästa val.

1